Voorlopig kunnen enkel gekende patiënten online een afspraak maken

Een slecht ruikende adem – Halitose

Een slechte adem wordt in 95% van de gevallen veroorzaakt door bacteriën die zich in de mond bevinden. In slecht 5% is de oorzaak een neus-, keel- en oorprobleem of door een maaglast.

Een slechte adem kan je zelf niet ruiken of proeven. Denk je dat je hier last van hebt, vraag het aan iemand waar je een goede band met hebt of spreek erover met je tandarts.

In de mond zitten zeer veel bacteriën. De tanden worden goed gepoetst, zodat de bacteriën daar weggepoetst worden, maar ook tussen de tanden en op de tong zitten bacteriën en deze blijven ongestoord op hun plaats. Bacteriën gaan de voeding vertering en hierbij worden slecht ruikende gassen geproduceerd. Deze gassen veroorzaken een slecht ruikende adem. Daarom is het dus ook van belang om ook de bacteriën tussen de tanden en op de tong te behandelen.

De bacteriën tussen je tanden kan je verwijderen met een flosdraad. Je neemt een lange draad en draait de uiteinden rond je middenvingers. Vervolgens kan je deze draad tussen 2 tanden in duwen en met een zaagbeweging terug naar boven trekken. Op deze manier haal je de plaquelaag tussen de tanden weg en daarmee ook de bacteriën.

Om je tong te behandelen, gebruik je best een tongschraper. Je neemt de punt van je tong vast met een doekje en trekt ze uit je mond. Je gaat de tongschraper zo ver mogelijk achteraan op je tong plaatsen en dan met een snelle beweging trek je deze over je tong naar voor. Dit herhaal je enkele keren na elkaar. Je zal merken dat er een wit beslag aan de tongschraper blijft plakken, dit is een plaquelaag met bacteriën. Spoel telkens de tongschraper goed af.

Zorg er verder voor dat je je tanden goed poetst, zodat ook je tandvlees gezond is en zo is meestal de slecht ruikende adem snel en makkelijk opgelost.

Enkele nuttige links

Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren. Meer info en cookies instellen